2017-Blog-header.jpg

Going down South

Ons volgende stop was het zuiden van Thailand. Vanuit Chiang Mai vlogen we naar het zuidelijke kustplaatsje Krabi. We hadden begrepen dat zowel Krabi, als het nabijgelegen Kho Lanta niet al te toeristisch zouden zijn.

Krabi, waar we twee nachten verbleven, maakte –zeker na al het mooist dat we al achter de rug hadden- weinig indruk. Hoge prijzen voor Thaise begrippen, en op culinair gebied viel er weinig te beleven. Gelukkig maakten we vervolgens de trip naar Kho Lanta, een nabijgelegen eilandje. Hier verbleven we drie nachten in een kleine bungalow, super mooi gelegen, direct aan het strand. Toe we gesetteld waren, huurden we weer een scooter om de boel te verkennen. Dat bleek de moeite waard! Vastberaden om een bijzonder plekje te zoeken, passeerden we het ene na het andere restaurant langs de kust, totdat we uitkwamen bij een grote parking omringd door palmbomen en loslopende aapjes… kortom een plek die de nieuwsgierigheid prikkelde! We reden door en kwamen uit op een punt dat rechtstreeks uit de mooiste reisgidsen leek te komen. Een zaakje midden op het parelwitte strand, met uitzicht op een strak blauwe zee.. Wauw!!! We bestelde ijskoude biertjes en wat te eten! Heerlijk! Rond een uur of vijf gingen terug naar ons bungalowpark, om met een biertje, vanaf ons ligbedje voor het hotel naar de zonsondergang te kijken en de dag af te sluiten… Hier liet het zuiden zich van haar mooiste kant zien! Naast dat we elke avond op het strand hebben kunnen eten, werden er ook fantastische strandfeestjes gehouden. Vuurspugende/spelende locals, lekkere muziek en een publiek dat danst of lekker op kussens ligt te relaxen… hele fijne sfeer!

 

We hebben op Kho Lanta, de derde dag ook het National Park bezocht, een absolute must-see op het eiland. Prachtige rustige strandjes, geweldige views, brutale aapjes en een heerlijke plek voor een mooie wandeling door de natuur. Een heel mooie afsluiting van ons bezoek aan Zuid-Thailand.

 

De volgende ochtend werden we om elf uur ’s ochtends opgepikt om uiteindelijk om acht uur ‘s avonds in de bus te zitten richting Bangkok… Inderdaad een trip van maar liefst negen uur om naar het stártpunt van onze volgende busreis te komen... Het kleine busje dat ons ’s ochtends ophaalde, bracht ons naar een verzamelpunt waar verschillende mensen bij elkaar kwamen om vervolgens weer naar verschillende plekken door te reizen. Nadat we hier vier uur hadden gewacht werden we om een uur of vijf, samen met iets teveel andere toeristen, in een nieuw busje gepropt dat ons drie straten verder bracht (!). Na nog een half uur uitzitten kwam er dan toch een busje dat ons in twee uur naar het vertrekpunt van onze nachtbus bracht. (Hoera!) Licht verward zaten we uiteindelijk om acht uur ’s avonds dan toch in de nachtbus naar Bangkok, waar we rond zeven uur ’s ochtends aankwamen. Als we één ding geleerd hebben deze reis is het ‘Geduld is een schone zaak’…!

De laatste drie dagen Bangkok hebben we doorgebracht met o.a. de Floating market, struinen langs de vele streetfood-kraampjes én een bezoek aan Restaurant Gaggan; het Indiase moleculaire restaurant dat dit jaar voor de derde keer op rij tot ‘The Best Restaurant of Asia’ verkozen is. Het continu blijven ontwikkelen en het creatief omgaan met ingrediënten door ze keer op keer anders te gebruiken en presenteren heeft het restaurant populair gemaakt. Eigenaar en chef Gaggan Anand was lid van het researchteam van El Bulli, voordat hij in 2010 zijn eigen zaak startte. Ondanks enkele waarschuwingen dat een bezoek wel eens een tegenvaller zou kunnen worden, waren wij erg nieuwsgierig geworden.

We werden ontvangen door een vriendelijke brigade, begonnen met een glaasje champagne en kregen meteen een blaadje voor ons met allerlei emoticons onder elkaar. Emoticons..? Ja, echt! Restaurant Gaggan serveert een 25-gangen emoji menu. Op het menu staan 25 emojis afgebeeld die ieder een gerecht uitbeelden. Als je goed kijkt kun je al een beetje raden wat je gaat eten, maar wat & hoe precies bleef een verassing. Ook bij het serveren werden gerechten door de gastheren niet toegelicht. Pas wanneer het gerecht werd uitgehaald moest je raden wat je gegeten had en werden de details. Een leuke uitdaging en een leuk spelletje, maar misschien niet 25 gangen lang…

 

Op drie gerechten na, waren het allemaal één-hap-gerechtjes. We hadden een flesje wijn uitgekozen en begonnen direct. Het restaurant heeft elke avond 2 sits, alleen open voor diner. Ok, daar gaan we, Gaggan's 25-gangen emoij-diner:

 1. Een stikstof presentatie met in een kommetje pittig en zuur, wat uitkwam in een "cola smaak" 
 2. Yoghurt alginaat (klassieker)
 3. Krokant van casave en pompoen
 4. Vloeibare bonbon van chili
 5. Cake/koek en creme van aubergine
 6. Cilinder met deuxelle en doperwten (magic mushroom)
 7. Rijstcake met indiaanse specerijen
 8. Koriandernest met gefermenteerde appel
 9. Houtskoolgarnaal met Amritsari (Indische bereidingswijze)
 10. Zuid-aziatische aardappel met Gobi kaviaar
 11. Citrus-maiswafel met geitenhersenen curry
 12. Amazake (japanse drank gemaakt van gefermenteerde rijst) met lever
 13. Ice-cream van zee egel
 14. Merenque van dashi met yuzu en toro tonijn
 15. Akami tonijn (geselecteerd speciaal voor de japanse sashimi) tartaar met borutto
 16. Gazpacho tomaat
 17. Varkensstoof met vindaloo (Indische curry)
 18. Coquille met rode peperolie en koude kokos (uncooked)
 19. Kwartel Chettinad style (Chettinad is een plaatsje van het Sivaganga district van zuid Tamil Nadu, in India)
 20. Paturi in gebrande sederhout (paturi is een bekend Bengali gerecht, waar normaal gemarineerde vis in bananenblad word gegaard. Bengali is een plaats in het oosten van India)
 21. Hotdog met lams kebab
 22. Krab curry met chawanmushi (een Japans eicustard gerecht)
 23. Schuimrots van rode biet met rasp van blauwe kaas
 24. Spongecake van basilicum met chocolade
 25. Aardbei ghewar (ghewar is een traditionele bereiding vanuit Rajasthan, het grootste gebied van India gelegen in het westen)

Aan het einde van het diner kregen we nog een rondleiding door de keuken.

 

De conclusie? Het was mooi om te zien hoe ze bij Gaggan enorm experimenteren met allerlei verschillende technieken en Indische smaken. Wat ons betreft waren niet alle gerechten even lekker. Het was een leuke ervaring, we zijn blij het te hebben meegemaakt te hebben, maar daar blijft het ook bij. Op naar Bali!!!

Er komen binnenkort ook weer nieuwe filmpjes aan volg ons op Facebook (www.facebook.com/robin.vandebunt www.facebook.com/thijs.gerards) en Youtube voor meer beeldmateriaal!

 

reisvanrobin-footer.jpg