2017-Blog-header.jpg

Onze ervaringen bij Restaurant Locavore in Ubud

Eén van de geplande activiteiten waar we met ongeduld naar uitkeken was een bezoekje aan restaurant Locavore, één van de beste restaurants van Bali, gerund door een Nederlandse en een Indonesische chef.

We hadden om 12.45u gereserveerd en werden door het team van Locavore hartelijk ontvangen. Nadat we naar ons tafel waren gebracht kregen de drankenkaart waarop vooral het indrukwekkende aanbod goede cocktails er vanaf spatte. We lieten de wijnen dan ook even voor wat het was en kozen een heerlijk frisse cocktail! Toen we ons kaartje afgaven en vertelden over de culinaire reis die we als Nederlandse koks beleven, werd ons de mogelijkheid geboden te verhuizen naar de chef’s table voor meer interactie met de keuken. Zo’n aanbod sloegen we natuurlijk niet af!

 

De Tilburgse chef Eelke Plasmeijer ontving ons persoonlijk aan de chef’s table, vol interesse naar onze activiteiten en plannen. Eelke Plasmeijer begon zijn keukencarrière op 14-jarige leeftijd. Het echte koken leerde hij bij het toenmalige twee-sterrenrestaurant Vermeer in Amsterdam. Tijdens een bezoek aan zijn mentor in Jakarta in 2008 werd hij overgehaald de positie van Head Chef over te nemen in een lokaal restaurant. Meteen ontstond er een klik met Ray Adriansyah die daar als souschef aan de slag ging. Ze verhuisden samen naar Bali waar ze uiteindelijk de keuken van Alila in Ubud onder hun hoede namen. De passie voor het koken met duurzaam geproduceerde en lokale ingrediënten deed Eelke en Ray besluiten het concept naar het volgende niveau te brengen. Samen met restaurant manager Adi Karmayasa werd Locavore opgestart.

Na even met ons gekletst te hebben ging de chef weer aan de slag in de keuken. We hadden de keuze uit een 7-gangen menu en een 5-gangen groentenmenu. We kozen voor het 7-gangen menu, dat we op advies van Dhr. Plasmeijer combineerden met een bijpassend ‘cocktailarrangement’. Een interessant experiment dat we natuurlijk niet aan ons voorbij wilden laten gaan.

 

Om te beginnen kregen we een reeks amuses voorgeschoteld:

 • koolrabi/cashewnootcrème/chilipoeder
 • Lokale spinazie in tempura en boemboem Bali poeder
 • Kurkumakrokant met emulsie limoenblad
 • Zwarte rijst blini/gerookte eidooier/gepofte rijst
 • Duxelle met uiendip (crispy)
 • Warm koud/ tomaatbouillon tomatenijs

Daarna kregen we gefermenteerde kokosbrood, met 3dips

 • pindaolie
 • Sambal locavore
 • Pinda met komijn specerijen

Toen het 7-gangenmenu:

 • Het eerste gerechtje was ceviche met kokosnoot, gefermenteerde sambal en cemcem leaves. (Balinees blad dat naar mango smaakt)
 • Het tweede gerecht was een makreelmousse op een hartige cracker met lokale spinazie en pompoenvinaigrette
 • Vervolgens kregen we een steak tartaar (van payangan, centraal Bali) met Tong cai, paddenstoelen en gefermenteerde knoflook
 • Het vierde gerecht heette ‘Into the sawah’ (in de rijstvelden). Een gerecht gebaseerd op alles wat er op een rijstveld te vinden is: met rijst die in een proces van 6 maanden verwerkt is, (terwijl het normaal 3 maanden kost), slakjes, knoflook en 63 graden eenden dooier.
 • Het vijfde gerecht was de catfish (een vis die op Bali veelgegeten wordt) eerst gerookt, daarna gefrituurd, met spinazie, ananas, komkommer en saus van batak.
 • Het zesde gerechtje was net nieuw op de kaart -van de hand van Dhr. Plasmeijer. (Zodra een product niet meer op de markt te verkrijgen is, wordt het van de kaart geschrapt en vervangen door een nieuw gerecht. Om de twee weken veranderen er gemiddeld 3 gerechten in de beide menu’s.) Het was het beginsel van de bananenplant - niet de banaan zelf, maar de plant waar het uit groeit - met Balinese barigoule, champignons en Jalapeñopeper. 
 • Het volgende gerecht was een varkensschouder gelakt met saksangsaus en kecap (Balinese sojasaus)
 • Het achtste gerecht - ook een extra gerecht – was Balinese stier met gefermenteerde mais en jonge worteltjes
 • Het negende gerecht, en het eerste dessert was een Balinese lychee met ijs van gefermenteerde zwarte rijst
 • Het tiende gerecht, ‘Felix favorites’ (Felix is de experimenteer-kok van Locavore, en dit waren zijn favoriete smaken) bestond uit een parfait van kecombrang (En Balinese bloem) en Kokos, met segmenten van jeruk bali (een grote groene sinaasappel) met lempuyak bloemen.

Erg lekker allemaal en vooral een hele gave ervaring! Aan het einde van de lunch werden we door Dhr. Plasmeijer uitgenodigd nog even met hem mee te gaan naar Raka Ambarawan tegenover Locavore. Een Night Rooster Cocktailbar, waar hij zijn eigen dry-age vlees heeft hangen en zelfgemaakte bacon. We kregen nog twee verschillende cocktails en maakten nog een praatje. Hij vertelde ons dat hij naast deze zaken ook bezig is met het opzetten van een slagerij, omdat er op het moment geen enkele slagerij in Bali is. Ondertussen zijn ze ook in Bangkok nog bezig met een andere zaak, waar op het moment zijn partner Ray Adriansyah in de keuken staat. Kortom, ze zitten niet stil!  Hij vertelde ons ook dat hij in het verleden een half jaar gewerkt heeft bij Chateau Sint Gerlach in Valkenburg. Wat is de horeca wereld dan ineens weer klein!

 

Wij hebben enorm veel respect gekregen voor Dhr Plasmeijer en Dhr Adriansyah en hun team. Hoe ze in relatief korte tijd hún Locavore op de kaart hebben weten te zetten en nog steeds hard aan de weg timmeren… echt iets om heel trots op te zijn!

Meer informatie over Locavore is te vinden op de website: www.locavore.co.id  
Ook een leuk artikel over het restaurant: https://munchies.vice.com/nl/article/these-chefs-created-one-of-asias-best-restaurants-in-a-small-town-in-bali

 

reisvanrobin-footer.jpg